nedelja, 14. december 2014

Praznične luči ob Vrbskem jezeru


Vrbsko jezero ( Wörthersee, nekdaj tudi Wörther See) je največje jezero na Avstrijskem Koroškem. Leži zahodno od Celovca na višini 439 mnv in se razprostira do mesta Vrba na Koroškem. Površina jezera je 19,39 km, dolgo je 16,5km, široko pa od 0,5 do 1,35 km ter doseže največjo globino 82,5m. Na jezerski obali  stoji vrsta turističnih krajev: Vrba na Koroškem, Poreče (Pörtschach), Ribnica (Reifnitz), Kriva Vrba (Krumpendorf), Otok (Maria Wörth).

Najprej smo se ustavili v  kraju Otok na južni obali Vrbskega jezera, ki je v bistvu polotok.


Ta kraj je bil nekdaj dejansko otok, po čemer je tudi dobil ime, kasneje pa je bil umetno spojen s celino.


Župnijska in nekdanja samostanska cerkev Svetih Primoža in Felicijana leži na najvišji točki polotoka. Danes je cerkev veliko romarsko središče.

Nadaljevali smo do kraja  Poreče, ki ležijo ob severni obali Vrbskega jezera. Danes so znane predvsem kot priljubljeno središče poletnega turizma.



Zelo so nam bila všeč  odprta ognjišča, ki so  pogosta in ob katerih se  lahko pogreješ, čeprav nam to ni bilo treba, saj nas je grelo sonce. Opazili smo jih kasneje tudi v drugih krajih. Stojnice božičnega sejma pa so se zaradi zgodnje ure komaj dobro začele odpirati.
Iz Poreče smo pot nadaljevali z ladjo do Vrbe.



Vrba na Koroškem (Velden am Wörther See) je dvojezična občina in letoviški kraj ob zahodni obali Vrbskega jezera. Je mondeno letovišče, ki se ga skozi celotno zgodovino drži zavidanja vreden sloves. Včasih slovensko govoreče ozemlje je danes v turističnem razcvetu. Jedro Vrbe je že od leta 1590 grad Velden, ki je s svojo bogato zgodovino skozi čas privabljal vplivne investitorje. Ti so do danes prvotno stavbo občutno razširili, obnovili in spremenili v hotel s petimi zvezdicami, Schlosshotel Velden, ki se pohvali tudi z restavracijo s kar dvema Michelinovima zvezdicama in spa centrom.


 
Na jezeru pred Vrbo smo občudovali plavajoči adventni venec s premerom 25m, ki je okrašen s približno 80.000 lučkami. Je pa res, da je bil ob dnevni svetlobi dokaj nezanimiv in je v svoji lepoti zasijal šele v temi.



Iz Vrbe smo se odpeljali še v Beljak. Mesto je zares lepo okrašeno, veliko število stojnic nudi take in drugačne dobrote. Cerkev sv. Jakoba je v samih lučkah.












Pozdrav do naslednje objave.